Anul trecut, Romania a obtinut o valoare in crestere la export in ceea ce priveste industria textila. Conform INS (Institutul National de Statistica), fabricile de confectii au exportat imbracaminte si accesorii in valoare de 2,838 miliarde de euro, o suma cu 0,9 % mai mare comparativ cu valoarea din export inregistrata in 2015.
Ca o situatie generala, capitalul privat romanesc nu are o prezenta prea mare pe pietele externe, comparativ cu Cehia si Polonia, spre exemplu. Acest lucru inseamna ca in Romania putini antreprenori romani au iesit cu business-ul lor peste granita. In industia textila, fabricile de confectii joaca o carte castigatoare la export. Fabricile care produc imbracaminte pentru brandurile celebre de afara au in spate actionari romani.
Trei sferturi din industria textila romaneasca este sub eticheta straina. Peste 9.000 de companii producatoare de imbracaminte au peste 250.000 de angajati, iar 70% de productie este in regim Lohn, potrivit datelor federatiei patronale aferenta domeniului. Acest lucru inseamna ca 70% din hainele produse in anul 2015 in Romania au fost vandute in magazinele de imbracaminte marilor marci din toata lumea, precum: Zara, H&M, Luis Vuitton si altele (doar o parte din fabricile de confectii cu care colaboreazeaza tara noastra).
Aceasta colaborare a cunoscut o evolutie de-a lungul timpului. Prin anii 90’ proprietarii marilor marci de imbracaminte voiau doar sa profite de forta de munca de aici, acestea aducand toate materiile prime in tara (materiale, etichete si accesorii). Acest lucru s-a intamplat pentru ca fabricile de confectii nu aveau retele bine puse la punct de furnizori. Acum, acestea mai primesc doar etichete de la companiile pentru care lucreaza. Materialele sunt achizitionate de fabricile de confectii romanesti de la proprii lor furnizori nationali sau de peste hotare.
Una dintre aceste fabrici este si cea situata in Caracal ce activeaza in domeniu de 45 de ani. Aceasta firma primeste aproape un milliard si jumate de euro/an din activitatea de export de imbracaminte. Fabrica Romanita (http://www.digi24.ro/stiri/actualitate/social/haine-de-firma-pentru-export-cusute-la-caracal-679019) contribuie cu o valoare mare la economia judetului, o situatie intalnita si la alte fabrici de confectii nationale.
Totusi, industria textila necesita o schimbare in ceea ce priveste forta de munca. Se stie ca in spatele hainelor de firma, sta o mana de lucru ieftina platita cu salarii mici. Astfel, imbracamintea realizata pentru export se face in cadrul unei industrii de exploatare a personalului. Desi salariul minim pe economie a crescut incepand cu anul acesta, valoarea lui ramane totusi mica comparativ cu eforul depus.
Valoarea mica a salariului ar constitui cel mai mare impediment cu care se confrunta industria textila romaneasca. Totusi, exista firme care produc imbracaminte, cu o cultura organizationala solida, cu vechime, care au contribuit prin rezultatele financiare in crestere (mai ales cele referitoare la export) la cresterea importantei acestei industrii.
Cateva exemple de fabrici de confectii ce realizeaza produse pentru export se regasesc si pe portalul AfaceriTextile (http://afaceritextile.ro), ce ofera un mediu profesional pentru intalnirea dintre producatorii, distribuitorii, vanzatorii si cumparatorii de textile. Acestea se pot identifica cu usurinta la sectiunea Import-Export (http://import-export.firme-producatori.afaceritextile.ro/).
Surse:
http://www.capital.ro/haine-si-accesorii-de-aproape-3-mld-euro-exportate-anul-trecut.html
http://www.zf.ro/media-advertising/conferinta-zf-cum-pot-antreprenorii-romani-sa-iasa-cu-businessul-lor-peste-granita-16246300
http://www.digi24.ro/stiri/actualitate/evenimente/trei-sferturi-din-industria-textila-din-romania-sub-etichete-straine-527048
http://www.digi24.ro/stiri/actualitate/social/haine-de-firma-pentru-export-cusute-la-caracal-679019
https://www.oradesibiu.ro/2017/03/21/foto-drumul-hainelor-trece-prin-sibiu-unde-sta-o-mana-de-lucru-ieftina-care-castiga-salarii-mizere/ |