Industria de confectii din Romania s-a bucurat anul precedent de o valoare aproximativ dubla inregistrata de export, comparativ cu importul, potrivit INS. Acest fenomen este cu atat mai interesant, avand in vedere faptul ca industria actuala a confectiilor se loveste de mai multe piedici, principalele fiind: opunerea patronatelor de textile unei majorari a salariului minim si lipsa de tesaturi si materiale proprii.
In anul 2016 Romania a inregistrat un export de confectii in valoare de 2,838 miliarde de euro si un import de confectii cu o valoare situata la jumatate, mai exact 1,355 euro. Valoarea realizata de export a fost cu 0.9% mai mare comparativ cu cea din 2015, asta insemnand ca cererea a crescut.
Revenind la ideea de baza, totusi firmele producatoare de textile din tara se opun unor eventuale majorari a salariului minim, cel mai mare producator de confectii de pe piata romaneasca chiar inchizand fabrica. Guvernul a majorat salariul minim incepand cu februarie 2017, cu 16%, la 1450 lei brut pe luna. Dar acest lucru poate conduce la reducerea unor beneficii, concedieri masive si chiar la inchiderea unor fabrici de confectii.
Paradoxal este ca cele mai multe locuri vacante sunt pentru muncitorii necalificati in industria de confecii. Asta inseamna ca fabricile de textile sunt intr-o cautare permanenta de angajati, desi salariul minim a crescut. Conditiile grele de munca ii determina, intr-un interval relativ scurt de timp, pe angajatii din industria de confectii, sa renunte la job. Pe de alta parte, absentismul este o alta problema asociata firmelor de textile.
Lipsa de tesaturi si materiale proprii este o alta problema majora cu care se confrunta industria confectiilor, cu efect negativ atat pentru import, cat si pentru export. Majoritatea materiilor prime sunt importate deoarece in Romania lipsesc tesatoriile, filaturile si topitoriile care le produca. In tara, cca 70% din productia realizata de industria de confectii se desfasoara in sistem Iohn, ceea ce inseamna ca firmele straine urmaresc sa realizeze export de textile in afara granitelor.
Acest lucru nu se manifesta doar in cazul firmelor straine, ci si in cazul producatorilor romanesti. Un exemplu elocvent il constituie producatorul de confectii Secuiana, care a inregistrat vanzari pe piata interna sub asteptari si care si-a concentrat eforturile pe export. Acesta a inregistrat o cifra de afaceri in scadere, desi capacitatea de productie a fost acoperita in intregime, majoritatea fiind comenzi la export de confectii.
Un alt exemplu referitor la industria de confectii, mai precis la producatorii de textile nationali il constituie Conted Dorohoi. Acesta a raportat un profit net in scadere, venituri realizate diminuate si actiuni depreciate cu 27,88%.
In concluzie, producatorii de textile din Romania trebuie sa gaseasca o cale de mijloc prin care sa reuneasca atragerea angajatilor (diminuarea absentismului) si oferirea unor conditii bune de munca cu obtinerea de rezultate economice in crestere (cifra de afaceri mare, export si import ridicat etc).
Surse:
http://revistapresei.hotnews.ro/stiri-revista_presei_business-21653775-business-report-inegalitatea-veniturilor-tarile-romania-cel-mai-drastic-indice-cele-mai-multe-locuri-munca-vacante-sunt-pentru-muncitori-necalificati-fabrici-confectii-shhaideh-pana-sfarsitul-anului-v.htm
http://cursdeguvernare.ro/exporturile-de-imbracaminte-duble-fata-de-valoarea-importurilor.html
http://www.startupcafe.ro/stiri-taxe-21719505-salariul-minim-2018-confectii-asociatia-industria-textila.htm
http://www.activenews.ro/stiri-social/Cel-mai-mare-producator-de-textile-de-pe-piata-romaneasca-a-decis-sa-inchida-fabrica-iar-350-de-croitorese-vor-fi-date-afara-A-devenit-prea-scump-sa-producem-in-Romania-141605
http://www.wall-street.ro/articol/Economie/199589/cea-mai-mare-provocare-a-industriei-textile-romanesti-lipsa-tesaturilor-si-a-materialelor-proprii-cat-ar-costa-o-tesatorie-sau-o.html |