Eticheta ecologica a Uniunii Europene (Floarea Europeana), creata de Comisia Europeana in 1992, este o schema unica de certificare pentru a ajuta consumatorii sa distinga produsele si serviciile verzi, care nu afecteaza mediul. Eticheta ecologica comunitara nu se acorda pentru alimente si produse medicale.
Este o schema facultativa, conceputa sa incurajeze afacerile sa comercializeze bunuri si servicii cu un impact redus asupra mediului si pentru consumatorii europeni - inclusiv cumparatorii publici si privati - sa le identifice usor. Ecoetichetarea este o activitate care are ca scop stabilirea unui sistem voluntar de acordare a etichetei ecologice pentru produse cu impact minim asupra sanatatii umane si a mediului, pe parcursul intregului ciclu de viata al produsului.
Eticheta ecologica este un simbol grafic, si /sau un text descriptiv aplicat pe produs sau ambalaj, intr-o brosura sau alt document informativ care insoteste produsul si care ofera informatiile necesare cu privire la criteriile ecologice ale produselor oferite pe piata. Scopul introducerii etichetei ecologice este de a promova produsele care au un impact redus asupra mediului, etichetarea ecologica fiind o actiune voluntara.
In Romania, pentru implementarea schemei de etichetare ecologica, a fost infiintata Comisia Nationala pentru Acordarea Etichetei Ecologice, organ consultativ cu rol in luarea deciziilor privind acordarea etichetei ecologice.
In conformitate cu Regulamentul Nr. 1980/2000 al Parlamentului si Consiliului European din 17 iulie 2000 privind stabilirea schemei de acordare a etichetei ecologice comunitare, transpus in legislatia romaneasca prin HG nr. 189/28.02.2002 (abrogat prin) HG nr. 236/07.03.2007, privind sistemul revizuit de acordare a etichetei ecologice comunitare, categoriile de produse vizate pentru etichetare ecologica sunt:
1. Aparate frigorifice
2. Masini de spalat rufe, de uz casnic
3. Masini de spalat vase, de uz casnic
4. Calculatoare portabile
5. Amelioratori de sol si substraturi de cultura
6. Detergenti pentru masini de spalat vase
7. Incaltaminte
8. Textile
9. Vopsele si lacuri utilizate pentru interioare
10. Saltele de pat
11. Lampi electrice
12. Detergenti universali si detergenti pentru grupuri sanitare
13. Detergenti de vase pentru spalare manuala
14. Hartie copiativa si hartie grafica
15. Hartie absorbanta
16. Materiale pentru pardoseli rigide
17. Televizoare
18. Servicii de cazare pentru turisti
19. Aspiratoare
20. Lubrifianti
21. Servicii de camping
22. Sapunuri si sampoane, pompe de caldura
23. Pompe de caldura
Mai multe informatii pentru industria textila, puteti gasi aici.
Pentru detalii privind obtinerea etichetei ecologice, click aici.
Sursa: http://ec.europa.eu |