Parlamentul a aprobat miercuri, in a doua lectura, un nou regulament privind etichetarea textilelor, acord asupra caruia Parlamentul si Consiliul au convenit cu doua saptamani in urma. Echipa de negociatori a Parlamentului, condusa de deputatul european olandez Toine Manders (ALDE -NL), a reusit sa obtina concesii importante de la statele membre in ceea ce priveste etichetarea produselor ce contin blana si oportunitatea de a avea un studiu privind etichetarea locului de origine.
Cuvintele "blana" si "piele" trebuie mentionate
Etichetele produselor textile vor trebui sa contina specificatii clare cu privire la utilizarea de materiale de provenienta animala. Blana este deseori folosita la fasonarea articolelor de imbracaminte relativ ieftine si este de multe ori dificil pentru consumatori sa diferentieze intre blana naturala si cea artificiala, dar de buna calitate. Parlamentul a dat asigurari ca textilele care contin astfel de produse vor fi etichetate astfel "contine parti netextile de origine animala", pentru a permite identificarea lor corecta de catre consumatori. Persoanele care sufera de alergii, pentru care blana reprezinta un risc pentru sanatate, se vor numara printre beneficiarii acestei decizii.
Comisiei Europene i se solicita, de asemenea, sa efectueze un studiu, pana la data de 30 septembrie 2013, cu privire la substantele periculoase, pentru a evalua daca exista o legatura de tip cauza-efect intre reactiile alergice si substantele chimice (precum colorantii, biocizii sau nanoparticulele), folosite in produsele textile.
PE a vrut ca etichetele care indica locul de origine pentru produsele textile importate din tari terte sa fie obligatorii. Aceasta propunere s-a dovedit a fi deosebit de controversata pentru anumite state membre. PE a solicitat in mod repetat includerea acestei prevederi pe tot parcursul negocierilor, dar Consiliul nu a fost de acord. Consiliul a acceptat insa sa se solicite Comisiei prezentarea unui studiu, tot pana pe 30 septembrie 2013, cu privire la oportunitatea unui sistem de etichetare a locului de origine, cu scopul de a oferi consumatorilor "informatii exacte despre tara de origine si informatii complementare care sa asigure trasabilitatea integrala a produselor textile". Acest raport de evaluare ar putea fi insotit de o propunere legislativa.
Raportul Comisiei ar trebui sa evalueze, totodata, fezabilitatea armonizarii cerin?elor de etichetare cu privire la intretinere (in prezent voluntara), a infiintarii unui sistem uniform de etichetare a marimilor la nivelul UE pentru imbracaminte si precizarea substan?elor alergene. Parlamentul subliniaza totodata necesitatea evaluarii modului in care noile tehnologii, cum sunt microcipurile sau identificarea frecventelor radio, ar putea fi folosite in viitor in locul etichetelor clasice pentru furnizarea de informatii consumatorilor.
Regulamentul recent adoptat prevede, de asemenea, exceptarea de la cerintele obligatorii privind etichetarea produselor textile efectuate la comanda si realizate de croitori liber-profesionisti.
Dupa aprobarea in sedinta plenara, noile reguli privind etichetarea textilelor vor trebui sa fie semnate de statele membre. Noul regulament va intra in vigoare la 20 de zile dupa publicarea sa in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Cu toate acestea, in cazul cerintelor de etichetare referitoare, spre exemplu, la regulile aplicabile materialelor ce contin blana, va exista o perioada tranzitorie de 2,5 ani pentru a permite industriei sa se adapteze. |