Dupa scaderea din 2009 (-17% comparativ cu 2008), primele 9 luni ale anului 2010 au aratat o crestere in productia de fire, fibre si textile in cadrul statelor din Uniunea Europeana.
Intr-adevar, productia de textile a crescut cu 8.1% datorita redresarii economice si evolutiei dinamice a exporturilor. In mod similar, sectorul articolelor de imbracaminte a inregistrat o crestere (+1,1%), dupa declinul "cu doua cifre" din 2009. In cele din urma, evolutia industriei de fibre artificiale a inregistrat un progres evident in aceasta perioada (17.7% comparativ cu ianuarie-septembrie 2009). Pe o baza lunara, indicatorii au aratat o imbunatatire continua a situatiei, in special in sectorul textil.
Vanzarile cu amanuntul au pierdut teren in 2008 si 2009, dar in primele 9 luni din 2010, consumul a inregistrat o crestere de 3,3% fata de aceeasi perioada a anului precedent. Cu toate acestea, indicele de ocupare a fortei de munca a inregistrat un alt declin in sectorul produselor textile si de imbracaminte, respectiv -6% si -11%, indicand perspective slabe de redresare, dar situatia s-ar putea ameliora semnificativ de la inceputul acestu an, in special in industria textila.
Comenzile noi au scazut in anii precedenti, dar comenzile mai multe din primele 9 luni ale anului 2010 (+9,7%), sugereaza o tendinta de redresare a economiei, cu exceptia industriei confectiilor, aceasta ramanand in continuare fragila (-5,1% scadere).
Valoarea importurilor de textile si îmbracaminte din UE a crescut cu 8.1%, la 62 miliarde euro in perioada ianuarie - septembrie 2010. Ritmul de crestere a importurilor de produse textile s-a accelerat semnificativ (+24% comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent). Pe partea de imbracaminte, importurile din UE au avut o crestere pozitiva (+3,4%), dupa o evolutie relativ dinamica in al treilea trimestru din 2010. Toti furnizorii principali de textile si imbracaminte, dar in special Indonezia, au inregistrat cresteri in ceea ce priveste volumul de livrari catre UE. In aceasta perioada, unii furnizori mari (de exemplu India, Tunisia, Maroc si Indonezia) a scazut preturile lor unitare, in comparatie cu primele 9 luni ale anului 2009.
Exporturile UE de textile si imbracaminte au reusit o recuperare a pietei (+9,2% in termeni valorici) in timpul perioadei supuse examinarii. Acest rezultat se datoreaza in principal sectorului de textile, care a inregistrat o crestere de doua cifre (16%) in perioada ianuarie-septembrie 2010.
Sursa: http://www.greekfashion.gr |